Speeches

Succesvol presenteren

Een speech die blijft hangen, begint met een grondige voorbereiding.

De menselijke hersenen zijn ondoorgrondelijk. Ze beginnen te werken bij de geboorte en stoppen abrupt als je een toespraak moet houden.

Mensen denken vier keer sneller dan ze praten. En dat heeft ingrijpende gevolgen voor iedere presentatie. Want zelfs als jouw publiek goed luistert, kan het toch aan allerlei andere dingen denken die niks te maken hebben met wat jij vertelt. De stap van goed luisteren naar afdwalen is klein.

Wie indruk wil maken met een speech. wie mensen wil boeien, wie een krachtige boodschap wil overbrengen, moet zijn publiek geregeld wakker laten schrikken. Breng vuurwerk in je speech met een pakkende opening, korte en actieve zinnen, een logische opbouw en een duidelijke rode draad. Maar ook met pittige opinies, beeldspraak en verhalen waarin jouw publiek zichzelf en zijn idealen herkent.

Een goede toespraak:

  • bevat een boodschap die blijft hangen
  • is eenduidig, heeft maar één boodschap
  • is informatief (het gaat ergens over)
  • is begrijpelijk, want afgestemd op het publiek
  • is logisch opgebouwd.

De meeste sprekers slagen er niet in om al deze criteria te voldoen. En dat komt niet doordat ze talent missen. Het heeft in negen van de tien gevallen te maken met een gebrek aan goede voorbereiding. Zet je speech op tijd op papier. Of beter nog: laat dat doen door een professional. Dat werkt!

Wat kost dat?

Een goede speech duurt hoogstens 15 minuten. Bij een normale spreeksnelheid van 150 woorden per minuut, zijn er dus 2250 woorden nodig, dat zijn ongeveer vijf A4'tjes volgetypt. Reken op 8 uur werk, inclusief voorbespreking, correctierondes, schrappen en schaven. Wil je Powerpoints gebruiken, of heb je bijzondere wensen? De mogelijkheden zijn eindeloos.

Meer weten? Neem contact op!

Ook een jaarverslag nodig? Zie: Jaarverslagen